2016年4月より、佐藤可士和氏率いる株式会社サムライ のメンバーとして活動していくことになりました。>「ご挨拶とご報告」

srm

Category: architecture, interior, product — Posted by SA at July 15, 2014

mie01

長さ40mの大屋根の下に家族が集う350平米を超える専用住宅。家族が集うダイニングテーブルの真上を建物の中心にするために、屋根の頂点が平面上で中心からずれている、難易度の高い寄せ棟の木造架構を採用しています。その内部にキューブ状の機能ユニットである「個室」「キッチン」「水まわり」等を挿入し、結果として生まれるボイドをパプリックスペースと定めて計画をしています。

また、心地よい「ゆらぎ」を住空間に付加したいと考え、クラフトマンシップに溢れる豊かな表情の素材感を内外装とも積極的に選択しており内・外壁の木壁はサイズを細かく変えて貼り分けをしています。吹き抜けに設置された籐編みの手摺はインドネシアのバリ島の職人へオーダーしたものです。

ダイニングの家具・ソファー・照明器具もこの住宅の為に設計されたもの。縦に伸びるリビング空間の天井には一切器具が見えない照明計画を施しており、そのプロポーションに適した家具のバランスを追求しています。各所にもうけられたディスプレイスペースのしつらえや、壁のアートワークの選定も行っています。

三重県建築賞 住宅部門 知事賞受賞。

The project is a 350 square-meter private residence covered under a large roof that stretches to a length of forty meters. In order to defne the space just above the family dining table as the building’s core, we employed a complicated timber frame structure and deliberately shifted the highest point of the roof from its center. The space is then flled with cubes, each representing separate functional units such as the private rooms, kitchen, and bathrooms. The remaining void is then allocated to common use areas.

To introduce a relaxing ‘frequency’ or vibe into the living quarters, both the interior and exterior are equally embellished with select hand-crafted materials, and the wooden façade features wood panels in various diferent sizes for added interest. The cane craft handrails around the large void were meticulously woven by the craftsmen in the island of Bali, Indonesia.

The dining furniture, sofa, and lighting fxtures were also designed specifcally for this residence.

The ceiling above the living room is calculated so that none of the lighting fxtures are visible, and the furnishings are fnished in proportions that best suit this vertically expansive space. We were also responsible for preparing and selecting the artwork that embellish the walls and display spaces throughout the residence.

This project received the Governor’s Award at the Mie Architecture Awards.

mie02

mie07

mie08

mie13

mie17

mie18

mie19

mie20

mie21

mie24

mie26

mie27

mie35

mie48

mie50

mie54

mie61

credit
client:personal
location:mie
art direction and design:a-study
architecture planning:yousuke miyake+takumi sugimoto/utac architects
structure design:takeshi kaneko / kaneko takeshi structure design office
lighting design:shun matsui
construction:yoshikawa kensetsu
furniture design: a-study
traditional craft director : yudai tachikawa, asuka nakayama/t.c.k.w
art work:eri and yuri / warang wayan indonesia
art and furniture coordination: a-study
project management: a-study
photograph:toshiyuki yano