2016年4月より、佐藤可士和氏率いる株式会社サムライ のメンバーとして活動していくことになりました。>「ご挨拶とご報告」

GOODBEER FAUCETS HAKATA

Category: interior — Posted by SA at January 10, 2014

hp001

福岡春吉地区。那珂川に面したテラスのあるビルに、海の家をモチーフとしたクラフトビアレストランをデザインしました。

渋谷店に続く2号店ですが、渋谷店よりももう少しレストラン色を強め、しっかりと食事も楽しみながら、
40種類以上の生のクラフトビアを、コアなビア・ファンは勿論の事、より一層幅広い世代の方々にも楽しんでいただけるような場所作りが求められました。
川沿いのロケーションは開放的でとても良い風が流れていますし、博多は海がとても近い街。
開放的で楽しい時間を過ごしていただくために「海の家」をモチーフにしています。
ディスプレイ/照明のロープワーク、ベタ塗りのペンキの木のパーゴラ。

一方で、「とりあえず生ビール」というように頂くビールとは違って、各国、各ブルワー(ビール製造者)の個性的なビア文化をしっかり楽しんで頂くための場所でもあるため、上質さを保ったデザインを心がけています。

エントランスの目の前の冷蔵室からビアタップ(注ぎ口)間でのビアサービングシステムはLaff international に依るもの。このシステムがビアの細かな制御と品質の管理を可能にし、他店とは一味も二味も違うビアを提供できることがこのお店の本質である故に、どのお客様にも目にする位置にシステムをレイアウトしています。

博多の街に爽やかな風が通り抜ける、新しい飲食文化の拠点を創出したいというチーム全体の意志を空間化したレストラン。
ハイアットの方から眺める川に映り込む夜景に拘ったのは、そんな理由からでもあるのです。

We designed a craft beer restaurant inside a building with a terrace facing the Nakagawa river, located in the Haruyoshi region of Fukuoka.

The restaurant, designed with a summer beach-hut motif, is the second of its project that originates in Shibuya, Tokyo. Compared to the bar in Shibuya,this riverside restaurant is intended to cater not only to committed beer fans, but to an even wider audience so that the guests can fully enjoy a selection of more than forty craft beers along with a satisfying dining experience.

Hakata is a city that is close to the ocean, and the site is flled with the open, breezy atmosphere of the riverside. The restaurant is themed after “umi-no-ie,” or summer beach huts, to instill the open-air ambience into the space. The rope-work in the restaurant’s displayand lighting fxtures, and painted wooden pergolas are just a few examples of this unique motif.
Since the restaurant is also a place for appreciating the beer culture behind each of the unique breweries, a sense of quality is maintained throughout the entire design.

The beer serving system, which connects the refrigerators near the entrance to the bar tap, was installed by Laff International. This system, which allows the restaurant to control, maintain, and serve better quality beer than its competitors, is the very core of the business and is thus featured in a location that can be appreciated by each and every guest.

Part of the reason why we were especially keen to perfect the illuminated scenery refected over the river surface, was because the restaurant is a spatial representation of the team’s collective will:to establish a foundation for a new dining culture within the breezy streets of the Hakata city.

hp002

hp003

hp004

hp005

hp006

hp007

hp008

hp009

hp010

hp011

hp012

hp013

hp014

hp015

hp016

hp017

hp018

hp019

hp020

hp021

credit
client:nide inc / goodbeer faucets
location:fukuoka
interior design:a-study
graphic design:nide inc
beer serving system: laff-international inc
lighting design:ushio spax
construction:crea planning
photograph:hiroshi mizusaki / loop photo creative